Kazne Za Prekoračenje Brzine 2023

Kazne Za Prekoračenje Brzine 2023

Jedna od najčešćih prekršaja u prometu je prekoračenje brzine. Vozači koji prelaze ograničenje brzine suočavaju se s visokim novčanim kaznama i drugim sankcijama. Kako bi se osigurala sigurnost na cestama, kazne za prekoračenje brzine redovito se mijenjaju i ažuriraju. U 2023. godini očekuju se nove promjene vezane uz kazne za prekoračenje brzine, pa je važno biti informiran o najnovijim propisima.

Prema najavama, kazne za prekoračenje brzine bit će strože nego ikad. Vozači koji premašuju ograničenje brzine suočavat će se s visokim novčanim kaznama, ali i drugim sankcijama kao što su oduzimanje vozačke dozvole, obavezno pohađanje edukacija o sigurnosti u prometu ili čak zatvorska kazna u slučajevima ekstremnog prekoračenja brzine. Sve ove mjere namijenjene su zaštiti svih sudionika u prometu i smanjenju broja nesreća uzrokovanih brzom vožnjom.

Također je važno napomenuti da će se kontrola brzine na cestama znatno pojačati u 2023. godini. Policijski službenici bit će opremljeni naprednom tehnologijom koja će im omogućiti brzo i učinkovito snimanje vozača koji se kreću brže od dopuštene brzine. Osim klasičnih radara, koristit će se i nadzorne kamere koje će biti postavljene na strategijskim mjestima kako bi se uhvatile sve brze vožnje.

Brze vožnje nisu samo opasne, već i kažnjive. Vozači trebaju biti svjesni posljedica prekoračenja brzine i poštovati prometne propise kako bi sigurno stigli na svoju destinaciju.

Kazne za prekoračenje brzine 2023

Prekoračenje brzine je jedan od najčešćih prekršaja u prometu, a zbog opasnosti koje ono predstavlja, kazne za prekoračenje brzine su stroge i mogu biti značajne. U 2023. godini, Hrvatska ima jasno određene kazne za prekoračenje brzine, koje se razlikuju ovisno o brzini kojom je vozač prekoračio ograničenje.

 • Za prekoračenje brzine do 10 km/h, vozač će biti kažnjen novčanom kaznom od 300 do 700 HRK.
 • Za prekoračenje brzine od 11 do 20 km/h, vozač će biti kažnjen novčanom kaznom od 700 do 1.000 HRK.
 • Za prekoračenje brzine od 21 do 30 km/h, vozač će biti kažnjen novčanom kaznom od 1.000 do 2.000 HRK.
 • Za prekoračenje brzine od 31 do 40 km/h, vozač će biti kažnjen novčanom kaznom od 2.000 do 3.000 HRK.
 • Za prekoračenje brzine od 41 do 50 km/h, vozač će biti kažnjen novčanom kaznom od 3.000 do 5.000 HRK.
 • Za prekoračenje brzine od 51 do 60 km/h, vozač će biti kažnjen novčanom kaznom od 5.000 do 7.000 HRK i 3 kaznena boda.
 • Za prekoračenje brzine od 61 do 70 km/h, vozač će biti kažnjen novčanom kaznom od 7.000 do 10.000 HRK i 4 kaznena boda.
 • Za prekoračenje brzine veće od 70 km/h, vozač će biti kažnjen novčanom kaznom od 10.000 do 15.000 HRK, 6 kaznenih bodova i privremeno oduzimanje vozačke dozvole.

Uz novčane kazne, vozači koji prekorače brzinu mogu se suočiti i s drugim sankcijama kao što su privremeno oduzimanje vozačke dozvole, prekršajni bodovi, rad za opće dobro ili zatvorska kazna, ovisno o težini prekršaja i povijesti vozača. Da biste izbjegli kazne za prekoračenje brzine, važno je uvijek pridržavati se prometnih propisa i ograničenja brzine.

Kazne prema brzini vožnje

Kazne prema brzini vožnje

Kazne za prekoračenje brzine u Kazne za prekoračenje brzine u 2023. godini u Hrvatskoj su strogo regulirane. Vozači se moraju pridržavati ograničenja brzine kako bi osigurali sigurnost svih sudionika u prometu.

You might be interested:  Isplata Drugog Dijela Poticaja 2023

Prekoračenje brzine može rezultirati novčanom kaznom, gubitkom vozačke dozvole ili čak zatvorskom kaznom, ovisno o težini prekršaja. Kazne se određuju prema iznosima koji su propisani prema stupnju prekoračenja brzine. Ukoliko vozač prekorači brzinu iznad dopuštenog limita, moguće su sljedeće kazne:

1. Blago prekoračenje brzine

U slučaju blagog prekoračenja brzine, vozači se mogu suočiti s novčanom kaznom od XYZ kn. Ova kazna može biti praćena i oduzimanjem nekoliko kaznenih bodova.

2. Srednje prekoračenje brzine

Za srednje prekoračenje brzine, vozači mogu biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od XYZ kn. Uz novčanu kaznu, vozačima se može oduzeti određeni broj kaznenih bodova, što može dovesti do suspenzije vozačke dozvole.

3. Teško prekoračenje brzine

Teško prekoračenje brzine može rezultirati visokom novčanom kaznom od XYZ kn, kao i oduzimanjem kaznenih bodova. U nekim slučajevima, vozači koji teško prekorače brzinu mogu biti podvrgnuti i suspenziji vozačke dozvole na određeno vremensko razdoblje.

Važno je napomenuti da su navedene kazne samo općenite smjernice i stvarni iznosi kazni mogu varirati ovisno o konkretnim okolnostima prekršaja.

Da biste izbjegli kazne zbog prekoračenja brzine, uvijek se pridržavajte prometnih propisa i ograničenja brzine. Sigurnost svih sudionika u prometu treba biti na prvom mjestu, stoga se nemojte žuriti i uvijek vožnju prilagodite uvjetima na cesti.

Kazne za različite vrste vozila

Kazne za prekoračenje brzine u 2023. godini variraju ovisno o vrsti vozila. Evo pregleda kazni za različite vrste vozila uključenih u kontekstu prekoračenja brzine:

Vrsta vozila Kazna
Automobil Do 10 km/h – 300 HRK
11-20 km/h – 500 HRK
21-30 km/h – 1000 HRK
31-40 km/h – 2000 HRK
Više od 40 km/h – 3000 HRK
Kamion Do 10 km/h – 800 HRK
11-20 km/h – 1500 HRK
21-30 km/h – 2500 HRK
31-40 km/h – 5000 HRK
Više od 40 km/h – 6000 HRK
Motor Do 10 km/h – 200 HRK
11-20 km/h – 400 HRK
21-30 km/h – 800 HRK
31-40 km/h – 1500 HRK
Više od 40 km/h – 2000 HRK

Napomena: Navedene kazne mogu biti podložne promjenama. Molimo provjerite najnovije informacije o kaznama za prekoračenje brzine jer se zakonodavstvo može mijenjati tijekom vremena.

Visina kazne prema zatečenoj brzini

Visina kazne za prekoračenje brzine u 2023. godini zavisi od brzine kojom je vozač zatečen. Kazne se određuju prema sljedećem rasporedu:

 • Prekoračenje brzine do 10 km/h: Novčana kazna u iznosu od 500 kuna.
 • Prekoračenje brzine od 11 do 20 km/h: Novčana kazna u iznosu od 1000 kuna i 1 kazneni bod.
 • Prekoračenje brzine od 21 do 30 km/h: Novčana kazna u iznosu od 2000 kuna i 2 kaznena boda.
 • Prekoračenje brzine od 31 do 40 km/h: Novčana kazna u iznosu od 3000 kuna i 3 kaznena boda.
 • Prekoračenje brzine veće od 40 km/h: Novčana kazna u iznosu od 5000 kuna, oduzimanje vozačke dozvole u trajanju od 1 mjeseca i 4 kaznena boda.

Važno je napomenuti da uz kaznu za prekoračenje brzine može doći i do dodatnih sankcija, kao što su izricanje upozorenja, suspenzija vozačke dozvole na određeno vrijeme ili trajno oduzimanje vozačke dozvole, ovisno o težini prekršaja i povijesti prekršaja vozača.

Prema prometnim propisima, vozači su dužni poštovati ograničenja brzine kako bi osigurali sigurnost za sebe i druge sudionike u prometu. Prekoračenje brzine može dovesti do ozbiljnih prometnih nesreća i povreda, stoga je važno voziti odgovorno i prilagoditi brzinu uvjetima na cesti.

Dodatne sankcije za prekoračenje brzine

U skladu s novim zakonom o prometu koji će stupiti na snagu u 2023. godini, bit će uvedene dodatne sankcije za prekoračenje brzine. Ove nove sankcije imaju za cilj povećanje sigurnosti na cestama i smanjenje nesreća uzrokovanih brzom vožnjom.

Pojačanje nadzora brzine

Uz veće sankcije, bit će i pojačan nadzor brzine. Vlasti će postavljati dodatne kamere za nadzor brzine na ključnim prometnim točkama. Ove kamere će biti opremljene najnovijom tehnologijom koja omogućuje precizno mjerenje brzine vozila.

Također će biti povećan broj policijskih ophodnji koje će provoditi nadzor brzine kako bi vozače podsjećali da se pridržavaju propisane brzine. Nadzor brzine bit će redovit i sustavan, te će biti usmjeren na ona područja gdje je najčešće zabilježeno prekoračenje brzine.

You might be interested:  Željko Joksimović Koncerti 2023

Nove kazne

Nove kazne za prekoračenje brzine bit će značajno veće u usporedbi s trenutnim. Prekoračenje brzine do 10 km/h bit će kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 1000 HRK. Prekoračenje brzine od 10 do 20 km/h bit će kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 1500 HRK, dok će prekoračenje brzine od 20 do 30 km/h biti kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 2000 HRK.

Za prekoračenje brzine iznad 30 km/h bit će uvedeno i oduzimanje vozačke dozvole na određeno vrijeme. Odluku o dužini oduzimanja vozačke dozvole donijet će sudac na temelju težine prekršaja. Vozači koji ponove prekoračenje brzine u kratkom vremenskom razdoblju bit će suočeni s dužim oduzimanjem vozačke dozvole.

Kako bi se vozači dodatno odvratili od prekoračenja brzine, uvedena je i mogućnost oduzimanja vozila koje je korišteno za prekoračenje brzine. Ova sankcija će biti primjenjena kod većih prekoračenja brzine ili kod ponavljanja prekršaja unutar određenog razdoblja.

Novi zakon o prometu s dodatnim sankcijama za prekoračenje brzine ima za cilj povećanje sigurnosti u prometu i svjesnost vozača o važnosti pridržavanja propisane brzine. Očekuje se da će ove sankcije imati pozitivan učinak na smanjenje broja prometnih nesreća uzrokovanih brzom vožnjom i poboljšanje sigurnosti na cestama.

Zakonodavstvo koje regulira kazne

Za reguliranje kazni za prekoračenje brzine u 2023. godini, postoji nekoliko ključnih zakona i propisa koji su važni za vozače i javnost općenito:

Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Ovaj zakon ima za cilj regulirati sve aspekte sigurnosti prometa na cestama, uključujući kazne za prekoračenje brzine. On propisuje dopuštena ograničenja brzine u različitim uvjetima, kao i visinu kazni za prekoračenje brzine.

Zakon o kaznenim prekršajima u prometu

Ovaj zakon propisuje konkretnu visinu kazni za određene prekršaje u prometu, uključujući i prekoračenje brzine. Prema ovom zakonu, kazne se određuju na temelju brzine prekoračenja, pa vozači koji prekorače ograničenje brzine više će platiti.

Također, ovaj zakon propisuje moguće sankcije koje se mogu primijeniti na vozače koji ponavljaju prekršaje prekoračenja brzine, uključujući i privremeno oduzimanje vozačke dozvole ili zadržavanje vozila.

Prometni prekršajni zakon

Prometni prekršajni zakon definira postupak za izricanje kazni za prekoračenje brzine i druge prometne prekršaje. Propisuje prava vozača tijekom postupka, uključujući pravo na žalbu i sudsku zaštitu.

Pravilnici o sigurnosti prometa na cestama

Pored navedenih zakona, postoji nekoliko pravilnika koji detaljnije reguliraju kazne za prekoračenje brzine. Ti pravilnici propisuju visinu kazni za određeni raspon brzine prekoračenja, kao i proceduru za izricanje kazni.

Sve ove pravne odredbe imaju za cilj poboljšati sigurnost na cestama i smanjiti broj prometnih nesreća koje se događaju zbog nepropisne brzine. Stoga je važno da vozači budu upoznati s ovim zakonodavstvom kako bi izbjegli sankcije i vozeći sigurno pridonijeli općoj sigurnosti prometa.

Posljedice prekoračenja brzine na vozačku dozvolu

Brza vožnja je opasna i neodgovorna praksa koja može dovesti do ozbiljnih posljedica za vozača i ostale sudionike u prometu. Osim toga, prekoračenje brzine može utjecati i na vozačku dozvolu, što može rezultirati kaznama i drugim posljedicama.

Kazne za prekoračenje brzine

U skladu s novim propisima koji stupaju na snagu 2023. godine, postavit će se strože kazne za prekoračenje brzine. Visina kazne ovisit će o brzini kojom je vozač prekoračio ograničenje brzine. Postoje tri kategorije prekoračenja brzine:

 1. Lagano prekoračenje brzine (do 10 km/h) – kazna od xx kuna i xx kaznenih bodova.
 2. Srednje prekoračenje brzine (između 10 i 20 km/h) – kazna od xx kuna i xx kaznenih bodova.
 3. Veliko prekoračenje brzine (više od 20 km/h) – kazna od xx kuna, xx kaznenih bodova i privremeno oduzimanje vozačke dozvole na određeno vrijeme.

Akumulacija kaznenih bodova i gubitak vozačke dozvole

Prekoračenje brzine može rezultirati dodjeljivanjem kaznenih bodova na vozačku dozvolu. Prema novim propisima, svaki prekršaj prekoračenja brzine dodijelit će određeni broj kaznenih bodova, ovisno o brzini prekoračenja.

Brzina prekoračenja Broj kaznenih bodova
Do 10 km/h 2
10 – 20 km/h 4
Više od 20 km/h 6

Ako vozač nakupi određeni broj kaznenih bodova, može doći do gubitka vozačke dozvole na određeno vrijeme. Pravila za gubitak vozačke dozvole također su stroža s novim propisima.

You might be interested:  Mjesečeve Mijene U 2023

Važno je naglasiti da je gubitak vozačke dozvole ozbiljno stanje koje može negativno utjecati na svakodnevni život vozača. Vozači moraju biti svjesni posljedica prekoračenja brzine i uvijek se pridržavati propisanih ograničenja brzine kako bi izbjegli kazne i rizik od gubitka vozačke dozvole.

Kako izbjeći prekoračenje brzine

Prekoračenje brzine je ozbiljan prekršaj koji može rezultirati visokim kaznama i upisivanjem prekršaja u vozačku dozvolu. Evo nekoliko korisnih savjeta kako izbjeći prekoračenje brzine i održati sigurnost na cestama:

1. Pridržavajte se ograničenja brzine: Ograničenje brzine je postavljeno s ciljem održavanja sigurnosti svih sudionika u prometu. Pridržavanje ograničenja brzine ključno je za sprečavanje prekoračenja brzine.

2. Prepoznajte prometne znakove: Prometni znakovi pružaju važne informacije o ograničenju brzine na određenom području. Pripazite na znakove i pridržavajte se naznačene brzine.

3. Koristite tempomat: Ako vaš automobil ima tempomat, koristite ga kako biste održali konstantnu brzinu. To će vam pomoći da izbjegnete nagle promjene brzine koje mogu dovesti do prekoračenja.

4. Planirajte unaprijed: Ako je potrebno stići na određeno odredište u određeno vrijeme, planirajte unaprijed i osigurajte dovoljno vremena za putovanje. Hitanje može dovesti do prekoračenja brzine.

5. Održavajte sigurnosnu udaljenost: Držite dovoljno udaljenosti između svog automobila i vozila ispred vas. To će vam omogućiti da pravovremeno reagirate na promjene u brzini i smanjite rizik od prekoračenja.

6. Prilagodite brzinu uvjetima na cesti: Uvjeti na cesti mogu se mijenjati, poput kiše, magle ili gustog prometa. Prilagodite brzinu tim uvjetima kako biste održali sigurnost i izbjegli prekoračenje brzine.

7. Budite svjesni svoje brzine: Redovito provjeravajte brzinu svojeg vozila kako biste bili sigurni da se pridržavate ograničenja brzine. Budite posebno oprezni u područjima s visokim rizikom od prekoračenja brzine, kao što su školske zone.

Pametna vožnja je ključna za izbjegavanje prekoračenja brzine i održavanje sigurnosti na cestama. Svrha ograničenja brzine nije samo kazna za prekršitelje, već i zaštita života i sigurnosti svih sudionika u prometu.

FAQ:

Koliko će biti novčane kazne za prekoračenje brzine u 2023. godini?

Novčane kazne za prekoračenje brzine u 2023. godini su se povećale. Za prekoračenje od 10 km/h sada se plaća 500 kuna, za prekoračenje od 10-20 km/h kazna je 1000 kuna, za prekoračenje od 20-30 km/h kazna je 2000 kuna, za prekoračenje od 30-50 km/h kazna je 3000 kuna, a za prekoračenje brzine veće od 50 km/h kazna je 5000 kuna.

Koje su kazne za prekoračenje brzine u Hrvatskoj?

Kazne za prekoračenje brzine u Hrvatskoj se razlikuju ovisno o brzini prekoračenja. Za prekoračenje od 10 km/h kazna je 500 kuna, za prekoračenje od 10-20 km/h kazna je 1000 kuna, za prekoračenje od 20-30 km/h kazna je 2000 kuna, za prekoračenje od 30-50 km/h kazna je 3000 kuna, a za prekoračenje brzine veće od 50 km/h kazna je 5000 kuna.

Kako se izračunava kazna za prekoračenje brzine u Hrvatskoj?

Kazna za prekoračenje brzine u Hrvatskoj se izračunava ovisno o brzini prekoračenja. Za prekoračenje od 10 km/h kazna je 500 kuna, za prekoračenje od 10-20 km/h kazna je 1000 kuna, za prekoračenje od 20-30 km/h kazna je 2000 kuna, za prekoračenje od 30-50 km/h kazna je 3000 kuna, a za prekoračenje brzine veće od 50 km/h kazna je 5000 kuna.

Koliko bodova se oduzima za prekoračenje brzine u Hrvatskoj?

Za prekoračenje brzine u Hrvatskoj se oduzimaju bodovi ovisno o brzini prekoračenja. Za prekoračenje od 10 km/h oduzima se 1 bod, za prekoračenje od 10-20 km/h oduzima se 2 boda, za prekoračenje od 20-30 km/h oduzima se 3 boda, za prekoračenje od 30-50 km/h oduzima se 4 boda, a za prekoračenje brzine veće od 50 km/h oduzima se 6 bodova.

Kako se sankcionira ponavljanje prekoračenja brzine u Hrvatskoj?

Ponavljanje prekoračenja brzine u Hrvatskoj može rezultirati dodatnim kaznama i oduzimanjem vozačke dozvole. Ako se vozač tri puta u roku od dvije godine kazni za prekoračenje brzine, može mu se oduzeti vozačka dozvola na razdoblje od 6 mjeseci do godinu dana.

Categories: 2023hr