Kako Se Riješiti Parazita Na Prirodan Način

Kako Se Riješiti Parazita Na Prirodan Način

Paraziti su organizmi koji žive u tijelu domaćina i hrane se njegovim resursima, uzrokujući štetu domaćinu. Oni mogu biti prisutni u raznim oblicima, kao što su crevni crvi, bakterije, virusi i gljivice. Parazitska infekcija može uzrokovati razne zdravstvene probleme, kao što su umor, gubitak apetita, probavne smetnje i oslabljen imuni sistem.

Umjesto da se oslanjate na konvencionalne farmaceutske lijekove, postoji nekoliko prirodnih načina da se riješite parazita u tijelu. Ovi prirodni savjeti mogu biti jednako efikasni, ali sa manje nuspojava. Važno je napomenuti da prije nego počnete koristiti bilo koji prirodni tretman, trebate se posavjetovati sa svojim ljekarom ili stručnjakom za biljne lijekove kako biste bili sigurni da je to sigurno i prikladno za vas.

Jedan od najboljih načina da se riješite parazita je da promijenite svoju ishranu. Paraziti se hrane šećerom i procesiranim namirnicama, pa će smanjenje njihove konzumacije otežati njihov opstanak u tijelu. Umjesto toga, konzumirajte više svježeg voća i povrća, cijele žitarice i nemasne proteine. Takođe, dodajte u svoju ishranu namirnice koje su bogate probioticima, poput jogurta ili kiselog kupusa, kako biste ojačali svoj probavni sistem i smanjili mogućnost parazitske infekcije.

Uz prilagođenu ishranu, nekoliko biljnih ekstrakata ima prirodna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv parazita. Crni orah, pelin i đumbir su neki od biljnih ekstrakata koji su pokazali antimikrobna svojstva i mogu pomoći u uklanjanju parazita iz tijela. Takođe, papaja i ananas su voće koje sadrži prirodne enzime koji mogu pomoći u razgradnji parazitskih infekcija i ubrzati proces ozdravljenja.

Contents

Razumijevanje problema parazita

Paraziti su organizmi koji žive na ili unutar drugog organizma domaćina kako bi se prehranili i preživjeli. Postoji veliki broj vrsta parazita koji utječu na ljude, kao što su crevni crvi, protozoe, buhe, uši i krpelji. Ti paraziti mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme kod ljudi, uključujući alergijske reakcije, infekcije, upale i ozbiljne bolesti.

Paraziti se mogu prenijeti na ljude putem različitih puteva kao što su unos kontaminirane hrane ili vode, ugrizi insekata, bliski kontakt s inficiranim životinjama ili ljudima te putovanje u područja zaražena parazitima. Infekcija parazitima često može proći neprimjetno jer simptomi mogu biti blagi ili slični drugim zdravstvenim problemima. Međutim, dugotrajna prisutnost parazita može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Kako bi se riješili parazita, važno je pravilno razumjeti problem i prepoznati simptome koji ukazuju na infekciju. Neki od uobičajenih simptoma infekcije parazitima su bolovi u stomaku, mučnina, proljev, umor, gubitak tjelesne težine, svrbež, osip i problema s probavom.

Važno je konzultirati se s medicinskim stručnjakom kako bi se potvrdila infekcija parazitima i odabrao najbolji tretman. Međutim, postoje i prirodni načini kako se riješiti parazita, koji mogu biti dodatak zvaničnom medicinskom tretmanu. Ovi prirodni načini uključuju upotrebu određenih biljaka, začina i namirnica, kao i promjene u prehrambenim navikama i higijeni.

Prenos parazita i načini infekcije

Paraziti se mogu prenositi na različite načine, a infekcija se događa kada parazit uđe u ljudski organizam i nastani se u njemu. Ovdje su neki od najčešćih načina prenosa parazita:

1. Oralni put

Mnogi paraziti mogu se prenijeti putem hrane ili vode koju konzumiramo. Ovo je čest način prenošenja parazita kao što su Giardia lamblia, Toxoplasma gondii i drugi. Infekcija se događa kada konzumiramo hranu ili vodu koja sadrži parazitske ciste, jaja ili larve.

You might be interested:  Kako Izgleda Suga Na Kozi Slika

2. Putem insekata

Neki paraziti mogu se prenositi putem ugriza insekata. Na primjer, komarci mogu prenositi parazite kao što su malarija i filarije. Isto tako, krpelji mogu prenijeti parazite kao što su Lyme bolest i babesioza.

3. Putem tla

Paraziti mogu biti prisutni u tlu i mogu se prenijeti na osobu kroz dodir sa zemljom. Na primjer, jajašca parazita Toxocara mogu se naći u tlu kontaminiranom izmetom zaraženih pasa i mačaka.

4. Seksualni kontakt

4. Seksualni kontakt

Neke spolno prenosive bolesti, kao što su trihomonijaza i sramni uši, mogu se prenijeti putem seksualnog kontakta.

5. Putem ljudskog kontakta

Neke vrste parazita, poput nekih glisti i ušiju, mogu se prenijeti putem bliskog ljudskog kontakta. Na primjer, školske ili vrtićke epidemije glista često se događaju zbog dijeljenja igračaka i nedovoljne higijene ruku.

6. Putem životinja

Neki paraziti mogu biti preneseni sa životinje na čovjeka. Na primjer, buhe i krpelji mogu prenijeti parazite kao što su rikecija i tifusna groznica.

Važno je biti svjestan ovih načina prenosa parazita i poduzeti mjere opreza kako biste smanjili rizik od infekcije. Redovito pranje ruku, konzumiranje sigurne hrane i vode, korištenje zaštitnih sredstava protiv insekata i održavanje higijene okoline ključni su koraci u sprječavanju infekcije parazitima.

Prirodni načini zaštite od parazita

 • Redovito održavanje higijene

  Prvi korak u zaštiti od parazita je redovito održavanje higijene. Perite ruke sapunom i toplom vodom nakon posjeta toaletu, prije jela i nakon kontakta s životinjama. Redovito perite i čistite svoju odjeću, posteljinu i dom kako biste smanjili rizik od parazitskih infekcija.

 • Zdrava prehrana

  Jačanje imunološkog sustava kroz zdravu prehranu može pomoći u zaštiti od parazita. Povećajte unos voća, povrća i drugih namirnica bogatih vitaminima, mineralima i antioksidansima. Izbjegavajte konzumaciju sirove i nedovoljno termički obrađene hrane koja može biti kontaminirana parazitima.

 • Konzumacija ljekovitih biljaka

  Neke ljekovite biljke mogu imati antimikrobna i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti od parazita. Primjerice, pelin, karanfilić, đumbir i češnjak se tradicionalno koriste za borbu protiv parazita. Konzumacija ovih biljaka može pomoći ojačati imunološki sustav i odbiti parazite.

 • Prirodni dodaci prehrani

  Uzimanje određenih prirodnih dodataka prehrani može pomoći u zaštiti od parazita. Primjerice, ulje crnog kima, ulje klinčića i ekstrakt sjemenki grejpa pokazali su antiparazitska svojstva. Prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani, uvijek se posavjetujte s kvalificiranim stručnjakom.

 • Izbjegavajte zaražene izvore vode

  Paraziti se često mogu prenositi putem zaražene vode. Izbjegavajte konzumaciju vode iz neprovjerenih izvora i pijte filtriranu ili prokuhanu vodu. Obratite pažnju na kvalitetu vode koju koristite za piće, kuhanje i pranje hrane.

Ishrana kao ključ u prevenciji parazitskih infekcija

Vrlo je važno pridržavati se zdrave i uravnotežene ishrane kako biste održali jak imunološki sistem i osigurali prevenciju parazitskih infekcija. Ishrana može igrati ključnu ulogu u smanjenju rizika od zaraze parazitima. Ovdje su neki savjeti za održavanje zdrave ishrane koja će vam pomoći u borbi protiv parazita.

Povećajte unos voća i povrća

Voće i povrće su bogati antioksidansima, vitaminima i mineralima koji vašem tijelu pružaju neophodnu podršku u borbi protiv infekcija. Pokušajte jesti različite vrste voća i povrća kako biste osigurali da unosite sve neophodne hranjive tvari.

Konzumirajte hranu bogatu vlaknima

Hrana bogata vlaknima, poput integralnih žitarica, mahunarki i povrća, pomaže u održavanju zdrave probave. Održavanje redovite probave važno je za eliminaciju parazita i toksina iz tijela.

Izbjegavajte sirovu ili nedovoljno termički obrađenu hranu

Paraziti se često prenose putem hrane koja nije dovoljno termički obrađena, kao što su sirovi ili nedovoljno pečeni meso, riba ili jaja. Pripazite na dovoljno termičku obradu hrane kako biste ubili potencijalne parazite.

Konzumirajte hranu bogatu probioticima

Probiotici su dobre bakterije koje pomažu u održavanju ravnoteže crijevne flore. Jesti hranu bogatu probioticima, kao što su jogurt, kiseli kupus ili kiseli krastavci, može pomoći u prevenciji parazitskih infekcija tako što održava zdravu crijevnu floru.

Ograničite unos šećera

Paraziti, poput kandide, hrane se šećerom. Ograničenje unosa šećera može smanjiti rizik od infekcija parazitima tako što otežava njihov rast i razmnožavanje.

Povećajte unos ljekovitih biljaka

Neke ljekovite biljke, poput bijelog luka, đumbira, karanfilića i origana, imaju prirodna svojstva koja mogu pomoći u eliminaciji parazita iz tijela. Uključite ove biljke u ishranu kako biste povećali svoje prirodne odbrambene mehanizme protiv parazita.

Pišite dnevnik ishrane

Bilježenje dnevnog unosa hrane može vam pomoći da pratite svoju ishranu i identifikujete koje vrste hrane mogu izazvati probleme s probavom ili pogodovati parazitima. Također možete pratiti kako vas određena hrana čini osjećajem i otkriti ako postoji veza između unosa određene hrane i simptoma parazitskih infekcija.

Preporučena hrana za prevenciju parazitskih infekcija:
 • Povrće (špinat, kelj, brokula, prokulice)
 • Voće (jabuke, citrusno voće, bobice)
 • Integralne žitarice (heljda, smeđa riža)
 • Mahunarke (grah, leća)
 • Jogurt i fermentisani mliječni proizvodi
 • Ljekovite biljke (bijeli luk, đumbir, karanfilić, origano)
You might be interested:  Kako Izbaciti Visak Kalija Iz Organizma

Zaključno, pravilna ishrana može igrati ključnu ulogu u prevenciji parazitskih infekcija. Upotrebom ovih savjeta i uključivanjem različitih vrsta hrane koja podržava vaš imunološki sistem, možete smanjiti rizik od parazitskih infekcija i održavati svoje zdravlje.

Tradicionalni lijekovi za uklanjanje parazita

Tradicionalni lijekovi su često korišteni za uklanjanje parazita i mogu biti učinkoviti alternativni način liječenja. Nakon savjetovanja s liječnikom ili fitoterapeutom, možete isprobati neke od sljedećih tradicionalnih lijekova:

Pelinka

 • Pelinka je biljka koja ima sposobnost da izbacuje parazite iz tijela.
 • Mogu se konzumirati svježe listovi pelinke ili se mogu pripremiti čaj ili tinktura od nje.
 • Priprema čaja: 1 žlica suhih listova pelinke prelije se s 2 dl kipuće vode, ostavi se da odstoji 10-15 minuta, procijedi se i pije nezaslađeno 2 puta dnevno.

Đumbir

 • Đumbir je poznat po svojim protuupalnim svojstvima i može pomoći u uklanjanju parazita.
 • Može se konzumirati svježi đumbir ili se može pripremiti čaj od njega.
 • Priprema čaja: 1 žličica svježe naribanog đumbira prelije se s 2 dl kipuće vode, ostavi se da odstoji 10-15 minuta, procijedi se i zaslađuje po želji. Pije se 2-3 puta dnevno.

Ulje crnog papra

 • Ulje crnog papra posjeduje antimikrobna svojstva i može pomoći u borbi protiv parazita.
 • Može se konzumirati kao dodatak prehrani ili se može koristiti za pripremu nekih jela.
 • Kao dodatak prehrani: 1 kap ulja crnog papra pomiješa se s malo meda i konzumira 2 puta dnevno. Treba paziti da se ne pretjera s količinom crnog papra jer je vrlo jak i može nadražiti želudac.

Karanfilić

 • Karanfilić ima protuupalna, antibakterijska i antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv parazita.
 • Može se žvakati jedan ili dva karanfilića dnevno.
 • Također se može pripremiti čaj od karanfilića: 1 žličica sušenih cvjetova karanfilića prelije se s 2 dl kipuće vode, ostavi se da odstoji 10-15 minuta, procijedi se. Pije se 2 puta dnevno.

Luk

 • Luk ima antimikrobna i anthelmintička svojstva koja mogu pomoći u uklanjanju parazita.
 • Može se konzumirati svježi luk ili se može pripremiti ljekoviti sirup od luka.
 • Priprema sirupa od luka: oguljeni luk se izreže na tanke ploške i stavi u posudu, preko se pospe šećerom. Na vrhu se stavi drugi red luka, pa drugi red šećera i tako se slažu redovi dok ne potrošite sav luk. Pokrije se sa posudom ili tanjurom da pritisne luk. Ostavi se 24 sata, a potom se iscijedi sirup i konzumira po 1 žlica 3 puta dnevno.

Važno je napomenuti da tradicionalni lijekovi mogu biti korisni u uklanjanju parazita, ali je uvijek najbolje konzultirati se s liječnikom ili fitoterapeutom prije početka uporabe. Također, treba naglasiti da su ovi lijekovi samo dodatak terapiji i ne mogu zamijeniti tradicionalno medicinsko liječenje.

Biljni pripravci kao prirodno sredstvo protiv parazita

Paraziti su organizmi koji žive na ili u drugom organizmu, uzimajući hranu iz tog organizma i time mu nanose štetu. Postoji nekoliko biljnih pripravaka koji se mogu koristiti kao prirodno sredstvo protiv parazita.

Tinktura od oraha

Tinktura od oraha jedan je od najpopularnijih biljnih pripravaka za suzbijanje parazita. Može se napraviti tako što se listovi oraha prelijete s alkoholom i ostave da stoje nekoliko tjedana. Tinktura se zatim može konzumirati u određenim dozama kako bi se izbili paraziti iz organizma.

Pelinkovac

Pelinkovac je biljni liker poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Jedno od tih svojstava je njegova antiparazitna svojstva. Pelinkovac se može konzumirati kao digestiv nakon obroka kako bi se spriječila infekcija parazitima.

Pelargonija

Pelargonija, također poznata kao geranija, ima antimikrobna i antiparazitna svojstva. Može se koristiti kao esencijalno ulje ili kao čaj. Esencijalno ulje pelargonije može se nanositi na kožu, dok se čaj može konzumirati kako bi se uništili paraziti u crijevima.

Pelin

Pelin je biljka poznata po svojim ljekovitim svojstvima, uključujući i antiparazitna svojstva. Može se konzumirati kao čaj ili tinktura za liječenje različitih parazitnih infekcija. Važno je naglasiti da se pelin ne preporučuje koristiti u velikim količinama ili za duže vrijeme, jer može biti otrovan.

Dragoljub

Dragoljub je biljka koja se tradicionalno koristi kao sredstvo za liječenje parazita u probavnom sustavu. Može se koristiti kao čaj ili ekstrakt. Važno je naglasiti da dragoljub može izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi, pa se prije upotrebe treba konzultirati s liječnikom.

Ovi biljni pripravci mogu biti korisni kao prirodno sredstvo protiv parazita, ali uvijek je važno konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom prije nego što započnete bilo koji tretman.

Vodite računa o higijeni kako biste se zaštitili

Da biste se zaštitili od parazita, vrlo je važno voditi računa o higijeni. Uklanjanje parazita započinje čistim i sigurnim okruženjem. Evo nekoliko savjeta kako održavati dobru higijenu:

You might be interested:  Kada Piti Vitamin B

1. Redovito perite ruke

Jedan od najvažnijih načina za sprečavanje infekcija je redovito pranje ruku. Operite ruke sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi prije jela i nakon odlaska na toalet. Time se smanjuje rizik od prenosa parazitskih jaja na hranu ili usta.

2. Održavajte čistu kuću

Čišćenje doma redovito je važno kako bi se spriječila infekcija parazitima. Usisavanje tepiha, brisanje prašine i održavanje higijene kupaonice može smanjiti prisutnost parazita u vašem domu. Također je važno pratiti čistoću kreveta i posteljine kako bi se spriječila infekcija krevetnim stenicama.

3. Izbjegavajte konzumaciju sirove hrane

Siromašena hrana može biti izvor mnogih parazita. Stoga je važno izbjegavati konzumaciju sirovog mesa, ribe, jaja ili povrća koje nije oprano. Termička obrada hrane uništava većinu parazita, pa se preporučuje da hrana bude temeljito kuhana ili pečena prije jela.

4. Održavajte čist okoliš

Izbjegavajte dodir s kontaminiranim površinama ili vodom. Ako koristite javne toalete ili bazene, uvijek koristite obuću ili papuče kako biste smanjili rizik od infekcije. Također se preporučuje čišćenje i dezinfekcija površina u domu, posebno u kupaonici i kuhinji.

Vodite računa o higijeni je jedan od najvažnijih faktora za sprečavanje infekcija parazitima. Pridržavanje ovih savjeta može vam pomoći da održite zdrav i siguran životni stil. Važno je konzultirati se s liječnikom kako biste dobili dodatne informacije o prevenciji i liječenju parazitskih infekcija.

Savjeti za prevenciju parazitskih infekcija

Parazitske infekcije mogu biti vrlo neugodne i opasne za zdravlje. Srećom, postoje neke jednostavne mjere koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od infekcije. Evo nekoliko savjeta za prevenciju parazitskih infekcija:

Održavajte dobru higijenu

Redovito pranje ruku sapunom i toplom vodom jedan je od najvažnijih načina prevencije parazitskih infekcija. Također se preporučuje održavanje čistoće kuće i sanitarni uvjeti okoline kako biste spriječili širenje parazita.

Izbjegavajte potencijalne izvore zaraze

 • Izbjegavanje kontakta s domaćim i divljim životinjama koje mogu biti nositelji parazita.
 • Ne konzumirajte sirovo ili nedovoljno termički obrađeno meso, ribu ili jaja.
 • Izbjegavajte konzumiranje hrane i pića koja nisu bila pravilno skladištena ili pripremljena.
 • Ne plivajte u vodama koje nisu provjerene za prisutnost parazita.

Izbjegavajte ugrize insekata

Nosite duge rukave i hlače kada ste u područjima s visokim rizikom od insekata koji prenose parazite. Također, koristite repelente protiv insekata kako biste ih odbili.

Redovito posjećujte svog ljekara

Redoviti posjeti ljekaru mogu vam pomoći da otkrijete eventualne parazitske infekcije u ranim fazama. Ljekar će moći propisati odgovarajući tretman i dati vam preporuke kako smanjiti rizik od budućih infekcija.

Pripazite na hranu i vodu

Konzumirajte samo vodu koja je sigurna za piće i koristite flaširanu vodu ako niste sigurni u kvalitetu vode. Perite svježe voće i povrće prije upotrebe, a konzumirajte samo hranu koja je svježe pripremljena i pravilno termički obrađena.

Pazite na higijenu kućnih ljubimaca

 • Redovito čistite i perite prostor u kojem žive vaši kućni ljubimci kako biste spriječili rizik od parazitskih infekcija.
 • Periodično provjeravajte kućne ljubimce na prisutnost parazita i koristite odgovarajuće preventivne tretmane.
 • Redovito vodite kućne ljubimce veterinaru kako bi se osiguralo da su zdravi i da nemaju parazitske infekcije.

Pravilna higijena, izbjegavanje potencijalnih izvora zaraze, pazi na insekte, redoviti posjeti ljekaru i pažnja prema hrani i vodi ključni su faktori za prevenciju parazitskih infekcija. Slijedeći ove savjete, možete smanjiti rizik od infekcije i očuvati svoje zdravlje.

FAQ:

Koji su najčešći paraziti kod ljudi?

Najčešći paraziti kod ljudi su gliste, trakavice, pantljikaši i protozoe poput lamblia i entamebe.

Kako se paraziti prenose na ljude?

Paraziti se mogu prenijeti na ljude putem hrane i vode kontaminirane parazitima, zagađenih površina, kao i putem ugriza insekata ili kontakta s inficiranim životinjama.

Koji su simptomi prisutnosti parazita u organizmu?

Simptomi prisutnosti parazita u organizmu mogu uključivati ​​bolove u trbuhu, probavne smetnje, gubitak apetita, umor, gubitak težine, alergijske reakcije, svrbež u anusu, proljev ili zatvor, mučninu i povraćanje.

Kako se mogu riješiti parazita na prirodan način?

Postoje neki prirodni načini da se riješite parazita, kao što su konzumiranje određenih biljaka (kao što su češnjak, đumbir, kurkuma, papaja), uzimanje dodataka prehrani koji sadrže biljne ekstrakte (npr. karanfilić ili maslačak) ili primjena eteričnih ulja (npr. ulje klinčića ili ulje origana).

Trebam li se posavjetovati s liječnikom ako sumnjam da imam parazite?

Da, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom ako sumnjate da imate parazite. Liječnik će moći izvršiti potrebne pretrage i dijagnostičke testove kako bi utvrdio prisutnost parazita i preporučio odgovarajući tretman.

Imaju li prirodni načini rješavanja parazita nuspojave?

Prirodni načini rješavanja parazita obično imaju manje nuspojava od konvencionalnih lijekova. Međutim, uvijek je važno slijediti upute za doziranje i konzultirati se s stručnjakom prije nego što započnete bilo kakav tretman kako biste bili sigurni da je prikladan za vas i da neće izazvati nuspojave.

Categories: odgovorihr