Datum Isplate Putnih Naloga Hzzo 2023

Datum Isplate Putnih Naloga Hzzo 2023

Putni nalozi su važan aspekt organizacije putovanja i troškova za zaposlene. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je nadležan za izdavanje i isplatu putnih naloga za zaposlene u zdravstvenom sektoru. Datum isplate putnih naloga HZZO za 2023. godinu je važan podatak za sve zaposlene, kako bi mogli planirati svoje putovanje i troškove.

Ovaj članak će vam pružiti sve informacije koje trebate znati o datumima isplate putnih naloga HZZO za 2023. godinu. Važno je napomenuti da su ti datumi obično fiksirani unaprijed i mogu varirati iz godine u godinu.

Putni nalozi za 2023. godinu bit će isplaćeni prema sljedećem rasporedu:

 • Prvi kvartal: isplata putnih naloga za siječanj, veljaču i ožujak bit će izvršena do kraja travnja 2023.
 • Drugi kvartal: isplata putnih naloga za travanj, svibanj i lipanj bit će izvršena do kraja srpnja 2023.
 • Treći kvartal: isplata putnih naloga za srpanj, kolovoz i rujan bit će izvršena do kraja listopada 2023.
 • Četvrti kvartal: isplata putnih naloga za listopad, studeni i prosinac bit će izvršena do kraja siječnja 2024.

Molimo sve zaposlene da pravovremeno dostave svoje putne naloge HZZO kako bi osigurali pravovremenu isplatu. Ako imate bilo kakva dodatna pitanja ili nedoumice, obratite se nadležnom odjelu za putne naloge HZZO.

Contents

Datum isplate putnih naloga HZZO 2023

Datum isplate putnih naloga HZZO za 2023. godinu može se razlikovati ovisno o različitim čimbenicima i regulativama koje HZZO primjenjuje. U nastavku je pregled informacija o datumima isplate putnih naloga za 2023. godinu.

Periodični putni nalozi

Periodični putni nalozi HZZO-a se isplaćuju jednom mjesečno. Uobičajeni datum isplate periodičnih putnih naloga je 10. u mjesecu. Međutim, trebate provjeriti najnovije informacije na službenoj internetskoj stranici HZZO-a ili kontaktirati njihov odjel za putne naloge kako biste saznali točne datume isplate za 2023. godinu.

Jednokratni putni nalozi

Jednokratni putni nalozi HZZO-a se isplaćuju u određenom razdoblju nakon podnošenja zahtjeva. Obično se isplata vrši unutar 30 dana od podnošenja zahtjeva. Međutim, vrijeme isplate može ovisiti o brojnim čimbenicima, uključujući količinu prikupljenih zahtjeva i administrativne postupke koji su potrebni za obradu zahtjeva. Preporučljivo je provjeriti najnovije informacije na službenoj internetskoj stranici HZZO-a ili kontaktirati njihov odjel za putne naloge kako biste saznali točne datume isplate za 2023. godinu.

Transparentnost datuma isplate

HZZO često objavljuje ažurirane informacije o datumima isplate putnih naloga na svojoj službenoj internetskoj stranici. Također možete kontaktirati njihov odjel za putne naloge kako biste dobili najnovije informacije. Važno je redovito provjeravati te informacije kako biste bili sigurni da ste informirani o datumima isplate za 2023. godinu.

Uzimanje u obzir ovih informacija može vam pomoći da isplanirate svoje financije i osigurate da budete svjesni očekivanog datuma isplate putnih naloga HZZO-a za 2023. godinu.

Isplate putnih naloga: najnovije informacije za 2023. godinu

Iznos isplate putnih naloga

Prema najnovijim informacijama, iznos isplate putnih naloga za 2023. godinu će ostati nepromijenjen. Prema trenutno važećem Pravilniku o putnim nalozima, iznos nadoknade po kilometru iznosi 2,05 HRK.

Evidencija putnih naloga

Evidencija putnih naloga će se i dalje voditi elektroničkim putem. Zaposlenici će morati popuniti obrasce putnog naloga putem online aplikacije zahtijevane od strane HZZO-a. Nakon putovanja, zaposlenici će trebati dostaviti obrađene podatke, kao što su početne i završne adrese putovanja, kilometraža i potrošnja goriva.

Važno je napomenuti da će sve informacije biti temeljito provjerene kako bi se osigurala točnost i sprječile nepravilnosti prilikom isplate putnih naloga.

Rokovi za podnošenje zahtjeva za isplatu

Zahtjevi za isplatu putnih naloga moraju biti podneseni HZZO-u najkasnije 30 dana nakon završetka putovanja. Nakon toga, HZZO će pregledati zahtjeve i izvršiti isplate u što kraćem roku. Važno je pravodobno podnijeti zahtjev kako bi iznos putnih naloga bio isplaćen bez kašnjenja.

Isplate putnih naloga

Isplate putnih naloga će se vršiti na tekući račun zaposlenika. Zaposlenici će morati dostaviti podatke o svom tekućem računu prilikom podnošenja zahtjeva za isplatu. Isplate će se obavljati mjesečno, a zaposlenici će biti obaviješteni o izvršenim transakcijama putem elektroničke pošte ili obavijesti na aplikaciji.

Porezne obveze

Važno je napomenuti da isplate putnih naloga mogu biti podložne oporezivanju prema važećem zakonodavstvu. Zaposlenici trebaju biti svjesni svojih poreznih obveza i konzultirati se s nadležnim poreznim tijelom u vezi s bilo kakvim pitanjima vezanim uz oporezivanje isplata putnih naloga.

Kontakt informacije HZZO-a

Ako imate bilo kakva dodatna pitanja ili trebate više informacija o isplatama putnih naloga, možete se obratiti HZZO-u na sljedeće kontakte:

 • Telefon: +385 1 4806 480
 • E-mail: [email protected]
 • Adresa: Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Zagreb, Hrvatska

Stručni predstavnici HZZO-a će vam rado pomoći i pružiti sve potrebne informacije o putnim nalozima za 2023. godinu.

Pravila za podnošenje zahtjeva za putne naloge

 • Zahtjevi za putne naloge moraju biti podneseni putem sustava HZZO-a.
 • Podnositelji zahtjeva moraju biti osigurane osobe koje su upisane u sustav HZZO-a i obuhvaćene zdravstvenim osiguranjem.
 • Zahtjev se podnosi najkasnije 30 dana nakon završetka putovanja.
 • Putni nalozi se odnose na službena putovanja unutar zemlje ili inozemstva radi pružanja medicinskih usluga obuhvaćenim osiguranim osobama.
 • Putovanje mora biti organizirano u skladu s važećim propisima i smjernicama HZZO-a.
 • Obrazac zahtjeva za putne naloge mora biti ispunjen na odgovarajući način, uključujući sve relevantne informacije o putovanju i medicinskim uslugama koje su pružene.

Podnositelji zahtjeva trebaju biti svjesni da su dužni pružiti sve potrebne dokumente i informacije kako bi postupak obrade putnih naloga bio uspješan. Ovi dokumenti uključuju, ali nisu ograničeni na račune za putovanje, udžbenike, potvrde o pruženim uslugama itd.

Putni nalozi će biti obrađeni u redoslijedu primitka, s obzirom na to da je njihovo odobrenje podložno raspoloživosti sredstava za putne troškove. Podnositelji zahtjeva će biti obaviješteni o statusu svog zahtjeva putem sustava HZZO-a.

Dodatne informacije

Za detaljnije informacije o pravilima za podnošenje zahtjeva za putne naloge, osigurane osobe se mogu obratiti HZZO-u putem telefona, e-pošte ili osobno u lokalnom ured HZZO-a.

Važno je imati na umu da nepoštivanje pravila podnošenja zahtjeva može rezultirati odbijanjem zahtjeva i nedobivanjem naknade za putne troškove. Stoga je važno pažljivo proučiti pravila i osigurati da su svi zahtjevi ispravno podneseni.

Kako provjeriti status putnog naloga HZZO?

Da biste provjerili status putnog naloga HZZO, možete slijediti sljedeće korake:

 1. Posjetite službenu web stranicu HZZO-a (Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje), koja je dostupna na www.hzzo.hr.
 2. Na glavnoj stranici web stranice pronađite navigaciju ili izbornik koji se odnosi na putne naloge ili kontrolu statusa putnog naloga.
 3. Kliknite na tu opciju kako biste otvorili stranicu za provjeru statusa putnog naloga.
 4. Na stranici provjere statusa putnog naloga unesite potrebne podatke, kao što su identifikacijski broj osiguranika (OIB), broj putnog naloga ili druge tražene informacije.
 5. Kada unesete potrebne podatke, kliknite na gumb za provjeru ili slično označen gumb kako biste pokrenuli pretragu statusa putnog naloga.

Nakon što kliknete na gumb provjere, stranica će prikazati status putnog naloga HZZO-a. To može uključivati informacije o tome je li putni nalog odobren, odbijen ili se još uvijek obrađuje.

Ako imate pitanja ili trebate dodatne informacije o statusu putnog naloga, preporučljivo je kontaktirati HZZO direktno putem njihovih kontaktnih podataka koje možete pronaći na službenoj web stranici.

Važno je istaknuti da su ovi koraci općeniti i mogu se promijeniti ovisno o redizajnu web stranice HZZO-a ili promjenama u postupku provjere statusa putnog naloga. Stoga je uvijek preporučljivo provjeriti najnovije informacije i upute na službenim stranicama HZZO-a.

Izmjene u postupku isplate putnih naloga

Putni nalozi su dokumenti koji se koriste za praćenje i evidenciju troškova vezanih uz službena putovanja. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) također koristi putne naloge za isplatu nadoknada zdravstvenim radnicima.

U posljednje vrijeme su uvedene neke izmjene u postupku isplate putnih naloga koje bi korisnici trebali znati. Evo najvažnijih promjena:

Elektronička isplata

Umjesto tradicionalne papirnate isplate, HZZO je uveo elektroničku isplatu putnih naloga. To znači da će putni nalozi biti dostupni putem interneta i korisnicima će biti isplaćena sredstva na njihove bankovne račune.

Kako bi se korisnici mogli prijaviti za elektroničku isplatu, potrebno je ispuniti određeni obrazac i dostaviti ga HZZO-u.

Pojednostavljena procedura

Da bi olakšao postupak isplate putnih naloga, HZZO je unaprijedio svoje interne sustave i pojednostavio proceduru. Sada će korisnici moći brže i lakše podnijeti zahtjeve za putne naloge i dobiti isplatu.

Preglednost i transparentnost

Kako bi osigurao veću preglednost i transparentnost u postupku isplate putnih naloga, HZZO će redovito objavljivati informacije o isplaćenim putnim nalozima na svojoj web stranici. Na taj način će korisnici imati uvid u isplate i mogućnost provjere statusa svojih zahtjeva.

Rokovi za podnošenje zahtjeva

HZZO će strogo provoditi rokove za podnošenje zahtjeva za putne naloge. Korisnici će morati podnijeti zahtjev u određenom vremenskom roku, inače njihovi zahtjevi neće biti uzeti u obzir. Ovi rokovi će biti jasno navedeni i korisnici će biti obaviješteni o njima.

Uzimajući u obzir ove izmjene, korisnici trebaju biti svjesni novih postupaka i pravila vezanih uz isplatu putnih naloga od strane HZZO-a. Redovito provjeravajte web stranicu HZZO-a kako biste bili ažurirani o najnovijim informacijama i rokovima podnošenja zahtjeva.

Kako dobiti povrat novca za putne troškove?

Ako ste putni trošak platili iz svog džepa, imate pravo na povrat tog novca od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Da biste dobili povrat novca za putne troškove, slijedite sljedeće korake:

 1. 1. Pripremite sve potrebne dokumente:
  • – Izvorni putni nalog
  • – Izvorni račun za putne troškove
  • – Kopija kartice zdravstvenog osiguranja
  • – Potvrda o isplati putnih troškova
 2. 2. Popunite obrazac zahtjeva za povrat putnih troškova:
  • – Navesti osobne podatke (ime, prezime, adresa)
  • – Priložiti kopije svih potrebnih dokumenata
  • – Potpisati obrazac
 3. 3. Pošaljite zahtjev za povrat putnih troškova:
  • – Pošaljite popunjeni obrazac i sve potrebne dokumente na adresu HZZO-a
  • – Preporučuje se slanje poštom s potvrdom o primitku ili osobno dostavljanje na šalteru HZZO-a
 4. 4. Provjerite status zahtjeva:
  • – Nakon slanja zahtjeva, provjeravajte redovito status povrata novca putem interneta ili telefonom
  • – Osjetljive informacije, kao što su broj računa i osobni identifikacijski broj, čuvajte kao povjerljive
 5. 5. Primitak povrata novca:
  • – Nakon odobrenja zahtjeva, novac će biti isplaćen na vaš bankovni račun
  • – Provjerite ispravnost unesenih podataka o bankovnom računu kako biste izbjegli pogrešne uplate

Važno je da budete strpljivi u cijelom procesu jer će obrada zahtjeva ovisiti o kapacitetima HZZO-a i radnoj opterećenosti. Redovito provjeravajte informacije i pratite službene upute HZZO-a kako biste osigurali što brži i učinkovitiji povrat novca za putne troškove.

Važne informacije o rokovima isplate putnih naloga

Kako biste iskoristili svoje pravo na isplatu putnog naloga od strane HZZO-a, važno je imati na umu nekoliko bitnih informacija o rokovima isplate. U nastavku su navedena neka od tih važnih informacija:

1. Rok za podnošenje zahtjeva

Rok za podnošenje zahtjeva za isplatu putnog naloga je najkasnije 30 dana od završetka putovanja. Važno je da podnesete svoj zahtjev na vrijeme kako biste osigurali da će biti obrađen u roku.

2. Rokovi obrade zahtjeva

HZZO ima 30 dana od zaprimanja vašeg zahtjeva za obradu i isplatu putnog naloga. U većini slučajeva, isplata se obavlja unutar tog roka, ali ponekad može doći do kašnjenja uslijed povećanog broja zahtjeva ili drugih administrativnih razloga.

3. Načini isplate

Isplata putnog naloga može se obaviti na nekoliko načina, uključujući direktnu uplatu na vaš bankovni račun ili isplatu putem pouzeća. Kada podnosite zahtjev, imate mogućnost odabrati željeni način isplate.

4. Komunikacija s HZZO-om

4. Komunikacija s HZZO-om

Ako imate bilo kakva pitanja ili trebate dodatne informacije o svojem zahtjevu za isplatu putnog naloga, možete kontaktirati HZZO putem telefona, e-pošte ili posjetiti njihovu najbližu poslovnicu. Osoblje HZZO-a bit će vam na raspolaganju kako bi vam pružilo potrebne informacije i pomoć.

5. Provjera statusa zahtjeva

5. Provjera statusa zahtjeva

Kako biste provjerili status svog zahtjeva za isplatu putnog naloga, možete posjetiti internetsku stranicu HZZO-a i koristiti njihovu uslugu provjere statusa zahtjeva. To će vam omogućiti da saznate je li vaš zahtjev zaprimljen i obradom ili je možda potrebno poduzeti dodatne korake.

Važno je slijediti navedene rokove i postupke kako biste osigurali da ćete pravodobno dobiti svoju isplatu putnog naloga od HZZO-a. Ako imate bilo kakve nedoumice, preporučuje se konzultirati se s HZZO-om kako biste bili sigurni da su svi zahtjevi ispunjeni i da će vaša isplata biti pravodobna.

Korisne informacije o poreznoj obradi putnih naloga

Putni nalozi su dokumenti koji se koriste za praćenje i evidenciju troškova putovanja koje zaposlenici poduzeća ili organizacije imaju tijekom obavljanja poslovnih aktivnosti. Porezna obrada putnih naloga odnosi se na obračunavanje poreza na dohodak i drugih poreza koji se primjenjuju na naknade za putne troškove.

Obveznosti poslodavca

 • Poslodavci su dužni voditi evidenciju putnih naloga za svoje zaposlenike u skladu s poreznim propisima.
 • Poslodavci trebaju osigurati da su putni nalozi ispunjeni ispravno i da sadrže sve potrebne informacije, kao što su datum putovanja, svrha putovanja, odredište, troškovi hrane i smještaja.
 • Putni nalozi trebaju biti podneseni poreznoj upravi zajedno s ostalim poreznim izvješćima prema propisanim rokovima.

Porezna olakšica za putne troškove

Putni troškovi koji su nastali tijekom obavljanja poslovnih aktivnosti mogu biti podložni poreznoj olakšici, što znači da se ti troškovi neće oporezivati ili će biti oporezivani po sniženoj stopi.

Dokumentacija koja je potrebna za poreznu obradu

 • Kopija putnog naloga
 • Originalni računi koji potvrđuju putne troškove (npr. računi za hranu, smještaj, prijevoz)
 • Dokumentacija koja potvrđuje svrhu putovanja (npr. pozivno pismo, potvrda o sudjelovanju na konferenciji)

Obrada putnih naloga za samostalne poduzetnike

Samostalni poduzetnici koji imaju putne troškove mogu također koristiti poreznu olakšicu za putne troškove. Međutim, postupak porezne obrade može se razlikovati i ovisi o njihovom statusu i vrsti poslovanja.

Kazne za kršenje poreznih propisa

Ako poslodavac ili samostalni poduzetnik ne pridržava se poreznih propisa vezanih uz putne troškove i poreznu obradu putnih naloga, mogu biti izloženi kaznama i novčanim kaznama.

Zaključak

Porezna obrada putnih naloga je važan aspekt poslovnih aktivnosti koji zahtijeva pridržavanje poreznih propisa i vođenje ispravne dokumentacije. Poslodavci i samostalni poduzetnici trebaju biti svjesni svojih obveza i pravila porezne obrade kako bi izbjegli moguće kazne i osigurali pravilno evidentiranje i obračunavanje putnih troškova.

Kako podnijeti prigovor na odluku o neisplati putnog naloga?

Kada se suočite s odlukom o neisplati putnog naloga HZZO-a, imate pravo podnijeti prigovor kako biste osporili tu odluku. Evo koraka koje trebate slijediti za podnošenje prigovora:

 1. Podnesite pisani prigovor: Prigovor možete podnijeti pisanom formom. U pisanom prigovoru trebate napisati svoje ime, prezime, adresu, broj putnog naloga i obrazložiti zašto neisplata nije ispravna.
 2. Dodajte relevantne dokumente: Uz pisani prigovor, možete priložiti sve relevantne dokumente koji potvrđuju vašu tvrdnju. To mogu biti izvješća, medicinska dokumentacija i slično.
 3. Preporučeno pošaljite prigovor: Preporučljivo je poslati prigovor preporučenom poštom kako biste imali dokaz o slanju i primitku.
 4. Pratite status prigovora: Nakon podnošenja prigovora, pratite status svog zahtjeva. Možete kontaktirati HZZO ili koristiti online platforme za provjeru statusa prigovora.
 5. Razmotrite mogućnosti za žalbu: Ako vaš prigovor bude odbijen ili ne dobijete zadovoljavajući odgovor, možda ćete imati mogućnost podnijeti žalbu na odluku.

Važno je napomenuti da svaki putni nalog, prigovor i žalba trebaju biti dokumentirani kako biste imali pisani trag i dokaze ako ih zatrebate u budućnosti.

Ukoliko niste sigurni kako pravilno podnijeti prigovor ili imate dodatna pitanja, preporučuje se da se obratite HZZO-u ili potražite pravnu pomoć od stručnjaka u tom području.

Korisnička podrška i kontakt informacije

Ako imate bilo kakve probleme ili pitanja u vezi s datumom isplate putnih naloga HZZO za 2023. godinu, možete se obratiti korisničkoj podršci HZZO-a. Ovdje su kontakt informacije:

 • Telefonski broj: +385 1 4806 333
 • Email adresa: [email protected]
 • Radno vrijeme: Radnim danima od 8:00 do 16:00 sati

Također možete posjetiti službenu web stranicu HZZO-a za dodatne informacije i upite:

https://www.hzzo.hr/

Ukoliko želite osobno posjetiti HZZO, adresa sjedišta je:

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

Ulica grada Vukovara 284

10000 Zagreb

Osoblje HZZO-a bit će vam na raspolaganju da odgovori na sva vaša pitanja i pruži vam podršku oko datum isplate putnih naloga za 2023. godinu.

FAQ:

Koje su promjene u sustavu isplate putnih naloga HZZO u 2023. godini?

U 2023. godini će doći do nekoliko promjena u sustavu isplate putnih naloga HZZO. Jedna od najvažnijih promjena je uvođenje elektroničkog načina podnošenja putnih naloga putem interneta. Također će se primijeniti i nova pravila vezana za nadoknade troškova putovanja, a detaljnije informacije o svim promjenama mogu se pronaći na službenim stranicama HZZO-a.

Kako mogu podnijeti putni nalog HZZO elektronički?

Da biste podnijeli putni nalog HZZO elektronički, trebate pristupiti internetskoj stranici HZZO-a i koristiti sustav za podnošenje putnih naloga. Potrebno je ispuniti tražene informacije, kao što su podaci o putovanju, troškovima i prilozi kao dokaz o putovanju. Nakon podnošenja naloga, bit će vam dodijeljen broj predmeta koji će vam omogućiti praćenje statusa naloga.

Koje su prednosti elektroničkog podnošenja putnih naloga HZZO?

Elektroničko podnošenje putnih naloga HZZO ima nekoliko prednosti. Prvo, olakšava proces podnošenja naloga jer se može obaviti putem interneta, bez potrebe za fizičkim odlaskom na HZZO. Također omogućuje bržu i efikasniju obradu putnih naloga, a korisnicima pruža i mogućnost praćenja statusa njihovog naloga.

Kako će se određivati nadoknade troškova putovanja u 2023. godini?

U 2023. godini će se nadoknade troškova putovanja određivati prema novim pravilima. Detaljni kriteriji za određivanje nadoknada bit će objavljeni na službenim stranicama HZZO-a. Međutim, očekuje se da će se nadoknade temeljiti na udaljenosti putovanja, vrsti prijevoza i ostalim relevantnim faktorima.

Koje su posljedice nepravilnog podnošenja putnih naloga HZZO?

Nepravilno podnošenje putnih naloga HZZO može imati nekoliko posljedica. Prvo, moguće je da će vaš zahtjev biti odbijen ako ne ispunjava sve potrebne zahtjeve i uvjete. Također, ako ste namjerno ili nenamjerno pružili lažne informacije ili dokumente, možete biti suočeni s pravnim posljedicama. Stoga je važno pažljivo provjeriti sve informacije i pridržavati se pravila podnošenja putnih naloga.

Na kojim stranicama mogu pronaći sve informacije o isplati putnih naloga HZZO?

Sve informacije o isplati putnih naloga HZZO mogu se pronaći na službenim stranicama HZZO-a. Na tim stranicama možete pronaći detaljne informacije o pravilima, uvjetima i postupku podnošenja putnih naloga. Također možete pronaći odgovore na često postavljana pitanja i kontakte za dodatne informacije.

Categories: 2023hr