Prognostička Solunska Prognoza Za Ribolov 2023

Solunarna Prognoza Za Ribolov 2023

Ribolov je jedan od najpopularnijih sportova u Hrvatskoj, a ribolovci često koriste solunarnu prognozu kako bi odabrali najbolje datume za pecanje. Solunarna prognoza se temelji na kretanju Mjeseca i Sunca i može pružiti korisne informacije o vremenskim uvjetima i aktivnosti ribe. Ako ste ribolovac koji planira posjetiti Hrvatsku u 2023. godini, evo pregleda najboljih datuma za pecanje prema solunarnoj prognozi.

U prvom kvartalu 2023. godine, prema solunarnoj prognozi, najbolji datumi za pecanje u Hrvatskoj su između 5. i 10. ožujka. U ovom razdoblju očekuje se veća aktivnost ribe zbog povoljnog položaja Mjeseca i Sunca. Također, kasnija polovica ožujka donosi dobre uvjete za pecanje, posebno između 20. i 25. ožujka.

U drugom kvartalu 2023. godine, solunarna prognoza pokazuje da su najbolji datumi za pecanje u Hrvatskoj između 3. i 8. svibnja. Ovaj period obiluje povećanom aktivnošću ribe zbog optimalnog položaja Mjeseca i Sunca. Također, 23. i 24. svibnja su povoljni dani za ribolov u Hrvatskoj prema solunarnoj prognozi.

U trećem kvartalu 2023. godine, prema solunarnoj prognozi, najbolji datumi za pecanje u Hrvatskoj su između 2. i 7. rujna. U ovom razdoblju se očekuje intenzivna aktivnost ribe zbog povoljnog kretanja Mjeseca i Sunca. Također, kasnija polovica rujna donosi dobre uvjete za pecanje, posebno između 19. i 24. rujna.

U posljednjem kvartalu 2023. godine, solunarna prognoza pokazuje da su najbolji datumi za pecanje u Hrvatskoj između 2. i 7. prosinca. Ovaj period nudi povoljne vremenske uvjete i aktivnost ribe zbog prikladnog položaja Mjeseca i Sunca. Također, 17. i 18. prosinca su prema solunarnoj prognozi dobri dani za ribolov u Hrvatskoj.

Imajte na umu da solunarna prognoza nije garantiran način za uspješan ribolov, već samo pruža smjernice. Također je važno uzeti u obzir i druge faktore poput vremenskih uvjeta, temperature vode i odabira pravilne opreme. Bez obzira na odabrane datume za pecanje, ne zaboravite uživati u prekrasnoj prirodi Hrvatske i provesti kvalitetno vrijeme na obali.

Najbolji datumi za pecanje u Hrvatskoj 2023

Najbolji datumi za pecanje u Hrvatskoj 2023

Evo popisa najboljih datuma za pecanje u Hrvatskoj u 2023. Koristeći solunarnu prognozu, možete planirati svoje ribolovne izlete s većom šansom za uspjeh.

Datum Jutarnji solunarni period Popodnevni solunarni period
1. siječnja 07:12 – 09:12 19:35 – 21:35
15. veljače 07:25 – 09:25 19:47 – 21:47
2. ožujka 07:38 – 09:38 20:00 – 22:00
18. ožujka 07:50 – 09:50 20:12 – 22:12
3. travnja 08:02 – 10:02 20:24 – 22:24

Molimo imajte na umu da se solunarni periodi odnose na vrijeme kada se riba najaktivnija i najvjerojatnije hrani. Planirajte svoj ribolov na temelju ovih datuma kako biste maksimizirali svoj ulov.

Solunarna prognoza za ribolov u Hrvatskoj

Solunarna prognoza za ribolov u Hrvatskoj daje informacije o optimalnim danima za pecanje, uzimajući u obzir položaj i kretanje Mjeseca.

You might be interested:  Ljubav Na Selu 2023 Kandidati

Mjesec ima snažan utjecaj na plimu i oseku, kao i na aktivnost ribe. Kroz solunarnu prognozu, ribari mogu saznati koje su faze Mjeseca najpovoljnije za ribolov.

U Hrvatskoj su najbolji datumi za ribolov obično tijekom punog i mladog Mjeseca. Tijekom ovih faza, plima i oseka su najizraženije, a riba je najaktivnija.

Također, solunarna prognoza daje informacije o povoljnim vremenima za ribolov tijekom pojedinih dana. Na primjer, jutro i večer često su najbolje vrijeme za pecanje, dok je u podne riba manje aktivna.

Podaci se često prikazuju u obliku tablica, u kojima su navedeni najbolji datumi i vremena za pecanje. Na primjer:

 • Ponedjeljak, 3. siječnja 2023.
 • Pun Mjesec: 8:30 – 10:30, 20:00 – 22:00
 • Ujutro: 6:00 – 8:00
 • Večer: 17:30 – 19:30

Na temelju solunarne prognoze, ribari mogu planirati svoj ribolovni izlet unaprijed, odabirom najpovoljnijih datuma i vremena. Ova prognoza može pomoći u povećanju šansi za dobar ulov i iskustvo u ribolovu u Hrvatskoj.

Ribolov u Jadranu

Jadran je jedna od najpopularnijih destinacija za ribolov u Hrvatskoj. Sa svojom bogatom florom i faunom, Jadran nudi brojne mogućnosti za ribolovce svih nivoa iskustva. Bilo da volite ribolov iz broda, s obale ili sa stijena, Jadran ima mnogo toga za ponuditi.

Lokacije ribolova

Jadran je poznat po mnogim dobrim mjestima za ribolov. Neke od popularnih destinacija uključuju:

 • Pula
 • Zadar
 • Šibenik
 • Split
 • Dubrovnik

Riblje vrste

Jadran je dom različitim vrstama riba koje mogu biti ulovljene. Neke od ribljih vrsta koje možete pronaći u Jadranu uključuju:

 1. Brancin
 2. Orada
 3. Škarpina
 4. Tuna
 5. Šaran

Uz ove riblje vrste, možete očekivati i mnoge druge vrste riba koje su česte u Jadranu.

Dozvole i regulative

Za ribolov u Jadranu potrebne su dozvole i važno je slijediti regulative kako biste očuvali riblje vrste i održali održiv ribolov. Prije nego što započnete ribolov, svakako provjerite lokalne propise i dobiti potrebne dozvole.

Ribolov u Jadranu može biti nezaboravno iskustvo. Uživajte u prekrasnoj prirodi, uhvatite neke ribe i stvorite uspomene koje će trajati cijeli život.

Najbolja mjesta za pecanje u Hrvatskoj

Ako volite pecanje, Hrvatska je idealna destinacija za vas. Ovdje su neka od najboljih mjesta za pecanje koje vrijedi posjetiti:

1. Rijeka Sava

Rijeka Sava je jedan od najvećih vodnih sustava u Hrvatskoj. Ovdje možete pecati razne vrste riba, uključujući kapitalne primjerke šarana, štuke i smuđa. Mnoge od ovih lokacija su lako dostupne i pružaju prekrasne krajolike uz riječne obale.

2. Jezero Plitvička Jezera

Plitvička Jezera su jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj, ali također su idealno mjesto za pecanje. Jezera su bogata šaranskim ribama, kao i pastrvom i linjem. Riba koja se ovdje može uhvatiti može biti iznimno velika i pravi izazov za ribolovce.

3. Otok Brač

Otok Brač je poznat po svojim prekrasnim plažama, ali također je i dobar izbor za pecanje. Ovdje možete pecati sa obale ili se ukrcati na brod i istraživati obližnje otoke. Na Braču je moguće uhvatiti razne vrste riba, uključujući brancina, oradu i lubina.

4. Rijeka Mrežnica

Rijeka Mrežnica je rijeka koja teče kroz Gorski kotar i pruža izvrsne mogućnosti za ribolov. Ova rijeka je raj za ribolovce koji žele uhvatiti lipljena, kalifornijsku pastrvu i potočnu pastrvu. Osim ribolova, ovdje možete uživati u netaknutoj prirodi i prekrasnim slapovima.

5. Otok Hvar

Otok Hvar je jedan od najljepših otoka u Hrvatskoj i nudi brojne mogućnosti za pecanje. Ovdje možete pecati s obale ili iznajmiti brod i otići u more. Na Hvaru je moguće uhvatiti razne vrste riba, uključujući lignje, arbune i srdelu.

Naravno, ovo su samo neka od najboljih mjesta za pecanje u Hrvatskoj. Bez obzira jeste li iskusni ribolovac ili početnik, Hrvatska ima mnogo toga za ponuditi i sigurno ćete pronaći idealno mjesto za uživanje u ovom omiljenom hobiju.

You might be interested:  Kad Se Pomice Sat 2023

Ribolovne licence i dozvole u Hrvatskoj

Kako bi se legalno bavili ribolovom u Hrvatskoj, potrebno je imati odgovarajuću ribolovnu licencu ili dozvolu. Ove licence su potrebne kako za državljane Hrvatske tako i za strane ribolovce.

Ribolovne licence

Ribolovne licence su dostupne za kupnju za sve dobne skupine i različite vrste ribolova. Postoje godišnje, mjesečne i dnevne ribolovne licence, koje omogućavaju ribolov na različitim područjima i vodotocima diljem Hrvatske.

Cijena ribolovne licence ovisi o vrsti licence i trajanju. Godišnje ribolovne licence obično imaju najpovoljniju cijenu, dok su dnevne ribolovne licence obično najskuplje.

Ribolovne dozvole

Ribolovne dozvole su potrebne za određena područja ribolova u Hrvatskoj. Ove dozvole su obično dostupne za određeni vodotok ili jezero, a potrebno ih je kupiti prije ribolova na tim područjima.

Cijena ribolovnih dozvola također varira ovisno o području i trajanju. Treba napomenuti da ribolovna dozvola ne zamjenjuje ribolovnu licencu, već je dodatak koji omogućava ribolov na određenom području u skladu s lokalnim propisima i regulativama.

Vrsta licence/dozvole Trajanje Cijena
Godišnja ribolovna licenca Cijela godina 500 HRK
Mjesečna ribolovna licenca Cijeli mjesec 100 HRK
Dnevna ribolovna licenca Jedan dan 50 HRK
Ribolovna dozvola za jezero XYZ Jedan dan 100 HRK

Uzimajući u obzir ribolovne licence i dozvole, ribolovci mogu legalno uživati u ribolovu na prekrasnim vodotocima i jezerima diljem Hrvatske. Važno je slijediti pravila i propise kako bi se očuvala riblja populacija i osiguralo da svi ribolovci imaju pravedne uvjete za ribolov.

Ribe koje se mogu uhvatiti u Hrvatskoj

U Hrvatskoj postoje različite vrste riba koje se mogu uhvatiti tokom ribolovne sezone. Ova raznolikost ribljeg svijeta čini Hrvatsku jednom od najpopularnijih destinacija za ribolov.

Morske ribe

Hrvatsko more bogato je raznovrsnim vrstama riba. U hrvatskim vodama možete uhvatiti:

 • Brancina
 • Oradu
 • Lubina
 • Skušu
 • Majušku

Riječne ribe

Hrvatske rijeke također su dom različitim ribolovnim vrstama. Među ribama koje možete uhvatiti u rijekama Hrvatske su:

 • Pastrva
 • Šaran
 • Mušičar
 • Mrena
 • Lipljan

Pored ovih ribljih vrsta, postoje i brojne druge vrste koje se mogu uhvatiti u Hrvatskoj. Zahvaljujući bogatstvu ribljeg svijeta, Hrvatska je raj za ribolovce i mamac za ljubitelje ovog sporta iz čitavog svijeta.

Najbolje tehnike pecanja u Hrvatskoj

Riba je obilna u vodama Hrvatske, a koristeći odgovarajuće tehnike pecanja možete poboljšati svoj ulov. Evo nekoliko najboljih tehnika pecanja koje možete isprobati u Hrvatskoj:

1. Pecanje s obale

Pecanje s obale je popularna tehnika koja se može prakticirati duž obale Hrvatske. Možete koristiti štapove za pecanje ili ribolovnu liniju i mamac za privlačenje ribe. Pecanje s obale je najbolje za ribolov manjih vrsta riba poput orade, brancina ili šarana.

2. Pecanje s broda

Pecanje s broda je odlična tehnika za istraživanje dubljih voda i lov većih riba. Možete unajmiti brod ili se pridružiti organiziranim ribolovnim izletima. Oprema za pecanje s broda uključuje morski štap, role, najlon i mamac. Ova tehnika pecanja omogućuje vam ulov raznih vrsta riba poput tune, lubina i jastoga.

Ne zaboravite da je važno provjeriti važeće zakone i propise o ribolovu u Hrvatskoj prije nego što započnete s pecanjem. Također, budite osjetljivi na očuvanje okoliša i uvijek poštujte pravila etičkog ribarenja.

Pokušajte različite tehnike pecanja i istražite različite lokacije u Hrvatskoj kako biste otkrili najbolje mjesto za ribarenje. Svaka lokacija i tehnika ima svoje specifičnosti, pa se prepustite avanturi i uživajte u bogatom ribolovu Hrvatske.

Ribolovne manifestacije u Hrvatskoj u 2023

U sklopu bogate ribarske tradicije u Hrvatskoj, organiziraju se brojne ribolovne manifestacije koje okupljaju ljubitelje ribolova iz cijelog svijeta. Evo nekoliko najznačajnijih manifestacija koje će se održati u 2023. godini:

Tuna fest u Rovinju

Ova manifestacija, koja se održava na prekrasnom istarskom poluotoku, okuplja profesionalne ribare i ljubitelje ribolova. Tijekom festivala posjetitelji mogu sudjelovati u ribolovnim natjecanjima, uživati u autohtonim ribljim jelima i upoznati se s najnovijim ribolovnim tehnikama.

You might be interested:  Zadar Doček Nove 2023

Jadranski lignjar

Ova tradicionalna manifestacija posvećena je lovu na jadranske lignje. Natjecatelji se nadmeću u ulovu najveće i najteže lignje, a posjetitelji mogu uživati u brojnim degustacijama lignji i ribljih specijaliteta. Osim natjecanja, organiziraju se i edukativne radionice o lignjolovu.

Osim navedenih manifestacija, Hrvatska je poznata i po drugim ribolovnim događanjima poput smotri ribarskih brodova, natjecanjima u sportskom ribolovu i lovostaja. Ne propustite priliku da sudjelujete ili posjetite neku od ovih manifestacija i uživate u bogatstvu hrvatskih voda.

Savjeti za ribolovce u Hrvatskoj

Kada odlučite otići ribolovati u Hrvatsku, evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da imate uspješan ribolovni doživljaj:

1. Provjerite dozvolu za ribolov
2. Informirajte se o sezoni ribolova
3. Pronađite dobra ribolovna mjesta
4. Koristite pravu opremu i mamac
5. Pratite solunarnu prognozu
6. Poštujte ribolovna pravila i propise
7. Uživajte u prirodi i opuštenosti ribolova!

Provjerite dozvolu za ribolov prije nego što krenete na ribolovni izlet. Bez obzira na to jeste li domaći ili strani ribolovac, morate imati valjanu dozvolu za ribolov koju možete dobiti od lokalnih vlasti ili registriranih ribolovnih udruga.

Informirajte se o sezoni ribolova jer će vam to pomoći da znate kada su najbolji periodi za ribolov pojedinih vrsta riba. Na primjer, ako želite loviti tune, najbolje vrijeme je obično od svibnja do listopada.

Pronađite dobra ribolovna mjesta. Hrvatska je poznata po raznolikim ribarskim lokalitetima, bilo da lovite na obali, s broda ili na riječnim tokovima. Možete se informirati putem interneta, pomoću lokalnih ribolovnih udruženja ili putem lokalnih ribolovaca.

Koristite pravu opremu i mamac. Ovisno o vrsti ribe koju želite loviti, važno je imati odgovarajuću ribolovnu opremu i mamac. Na primjer, za ljubitelje morskog ribolova bit će vam potrebna ribolovna štapovi, role, najloni, udice, vobleri ili silikonski mamci.

Pratite solunarnu prognozu jer može vam pomoći da predvidite najbolje vrijeme za ribolov. Solunarna prognoza uzima u obzir utjecaj mjeseca na aktivnost ribe i može vam pomoći da odaberete najbolje dane za pecanje.

Poštujte ribolovna pravila i propise. Važno je da ribolovce pridržavaju sezonu, veličinu ulova i kvote kako bi se očuvala riblja populacija i održao ekosustav.

Uživajte u prirodi i opuštenosti ribolova! Ribolov je više od same ulovljene ribe. To je prilika za opuštanje, uživanje u prirodi i dijeljenju trenutaka s prijateljima i obitelji.

FAQ:

Koje su najbolje destinacije za ribolov u Hrvatskoj u 2023. godini?

U 2023. godini, najbolje destinacije za ribolov u Hrvatskoj su otoci Brač, Hvar i Vis, kao i obalna područja Istre i Dubrovnika.

Kada je najbolje vrijeme za pecanje u Hrvatskoj u 2023. godini?

Najbolje vrijeme za pecanje u Hrvatskoj u 2023. godini ovisi o vrsti ribe koju želite uloviti. Općenito, proljeće i jesen su najbolja vremena za pecanje u Hrvatskoj, kada je more hladnije i riba je aktivnija. Također, vrijeme oko izlaska i zalaska sunca često je dobro vrijeme za pecanje.

Koje vrste ribe mogu biti ulovljene u Hrvatskoj u 2023. godini?

U Hrvatskoj u 2023. godini možete uloviti različite vrste ribe, uključujući šarune, brancine, tunje, lignje, škampe, orade i sardele. Svaka regija ima svoje karakteristične vrste ribe, pa je važno istražiti koja vrsta ribe je najčešća u području u kojem ribarite.

Koje su dozvole i propisi potrebni za ribolov u Hrvatskoj u 2023. godini?

Da biste ribarili u Hrvatskoj u 2023. godini, obično će vam biti potrebna ribolovna dozvola. Ove dozvole se mogu nabaviti na mjestima kao što su turistički uredi, ribolovne trgovine ili putem interneta. Također je važno pridržavati se lokalnih propisa i ograničenja, kao što su minimalna veličina ulovljene ribe i sezonska ograničenja.

Categories: 2023hr