Vlasnici

Obitelj Jakšić

Vlasnici

Obitelj Jakšić

O nama

Prvi pisani zapis o radu u kamenu od obitelji Jakšić potječe još od 1903. godine, to je dozvola za rad na ime Ante Jakšića, pradjeda sadašnjih nasljednika klesarske radionice. Antin nasljednik, meštar Lovre, je samouki kipar čija kamena djela krase mnogobrojne javne površine na području Dalmacije, Hrvatske i šire. Cijeli svoj život proučavao je oblike u prirodi od prirodnih materijala koje je skupljao i s minimalnom doradom kolekcionirao. Najpoznatije njegovo takvo djelo je „Poslije atomskog rata 1965.-1975“ – kolekcija koja prikazuje ljudske impresije u bračkom kamenu kako bi izgledali po njegovom viđenju nakon atomskog rata. Svoje umijeće obrade kamena prenio je na mnoge mlade klesare koje su zanat i dozvolu za rad dobili radeći i učeći posao od njega. Sin meštra Lovre, Dražen Jakšić naslijedio je obiteljsku crtu za umjetnost i umijeće obrade kamena, a svojim obrazovanjem ih dodatno usavršio. Uvodeći suvremene tehnologije izrade i obrade kamena, radionicu pretvara u moderni pogon. Zahvaljujući najbolje opremljenim pogonom, iskustvom i znanjem Dražen Jakšić sa svojim timom u klesarskoj radionici izvodi najimpozantnija dijela po Dalmaciji kao pošte, katedrale, crkve, zvonike, privatne vile, također veliki broj autorskih grobnica, oltara… Žena Dražena, Ida, po zvanju modna dizajnerica nije ostala ravnodušna prema tom plemenitom materijalu stvarajući modne kreacije od bračkog kamena.

Nakon završenih studija na području umjetnosti priključuju se novi naraštaji Jakšića, Dina i Lovre, te se obiteljska tradiciji obrade kamena nastavlja kroz kompletno autorska dijela te nastaje Jakšić galerija.

Prva galerija otvorena je 2008. godine u dvorištu obiteljske kuće u Donjem Humcu na otoku Braču, dok prva predstavljanja umjetničkih radova na tom mjestu bili su radovi „meštra“ Lovre već 1960 godine. Šest godina nakon obitelj Jakšić otvara svoju galeriju i u centru Splita. U galerijama se nalaze: unikatni nakit od poludragog kamenja i srebra modne dizajnerice Ide Stipčić Jakšić; kamene skulpture akademskog kipara Lovre Jakšića i slike doktorice umjetnosti Dine Jakšić te razne uporabne i dekorativne predmete od kamena.

O Galeriji

Galerija Jakšić je nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje moderne umjetnosti. Nalazi se na dvije lokacije, Donji Humac na otoku Braču i u Splitu. U galeriji možete vidjeti kompletno ručno obrađen unikatni nakit od srebra i poludragog kamenja dizajnerice Ide Stipčić Jakšić. Kamene skulpture djelo su akademskog kipara Lovre Jakšića, dok su slike i kamene skulpture djelo dr.art. Dine Jakšić Pavasović te mnoge druge zanimljive predmete od kamena. Galerija Jakšić u sebi objedinjuje moderno i tradicionalno, koristeći kombinaciju klasične i ručne obrade sa najsuvremenijom tehnologijom svakodnevno oživljava prirodni materijal koji je othranio ne samo ovu obitelj, već i brojne druge bračke obitelji. Jakšići su svoj neupitan prirodni talent usavršili umjetničkim obrazovanjem te iz dana u dan stvaraju nova djela pomičući vlastite granice.

 

shop

Popularni proizvodi

Modularni svijećnjak Reflexio

1800 kn

Kameni kalendar

250 kn

Božićna zvijezda s pet cvijetova

390 kn

Kontaktirajte nas

Galerija Jakšić

Jakšić galerija
Bribirska 10, Split
OIB: 99801142817

Pravila privatnosti

Galerija Split

A: Bribirska ul. 10,
21000, Split
M: +385 98 701 903

pon-pet: 09:00 – 13:30; 16:00 – 20:00,
sub: 09:00 – 13:30; ned. zatvoreno

Galerija Brač

A: Donji Humac 75,
21423, Nerezisca
M: +385 98 701 903

pon-pet: 09:00-20:00;
sub-ned: 10:00-20:00

0