Raspored Odvoza Plastike Zagreb 2023

Raspored Odvoza Plastike Zagreb 2023

Raspored odvoza plastike Zagreb 2023 je planiran za sljedeću godinu kako bi se poboljšalo gospodarenje otpadom i smanjio štetan utjecaj plastike na okoliš. Ovaj raspored je uspostavljen kao dio inicijative grada Zagreba u borbi protiv onečišćenja i promicanju održivog razvoja.

Otpadna plastika je postala jedan od najvećih problema današnjice, a njezin utjecaj na okoliš je iznimno velik. Prekomjerna uporaba plastike i neodgovorno odlaganje stvaraju ozbiljne posljedice za naše rijeke, jezera i mora, što ima negativne učinke na biljni i životinjski svijet.

Grad Zagreb je prepoznao važnost pravilnog gospodarenja otpadom i njegov utjecaj na zaštitu okoliša. U skladu s tim, Raspored odvoza plastike Zagreb 2023 je osmišljen kako bi građanima pružio konkretnu informaciju o tome kada i kako mogu pravilno zbrinuti svoj plastični otpad. Ovaj raspored se temelji na različitim kriterijima, kao što su vrsta plastike, veličina otpada i lokacija.

Raspored za odvoz plastike u Zagrebu 2023

Ovde je raspored odvoza plastike u gradu Zagrebu za 2023. Molimo vas da se pridržavate rasporeda kako bismo efikasno izvršili proces recikliranja. Raspored može biti podložan promenama, pa redovno proveravajte ažuriranja.

Zona 1: Centar grada

Dan Vreme
Ponedeljak 9:00 – 12:00
Četvrtak 14:00 – 17:00

Zona 2: Zapadni deo grada

Dan Vreme
Utorak 10:00 – 13:00
Petak 15:00 – 18:00

Zona 3: Istočni deo grada

Dan Vreme
Sreda 11:00 – 14:00
Subota 16:00 – 19:00

Molimo vas da postavite svoje plastične otpatke na vidljivom mestu u blizini vašeg doma 15 minuta pre zakazanog vremena odvoza. Otpad treba biti pravilno odvojen i smešten u odgovarajuće kante ili vreće označene za recikliranje plastike. Hvala vam na saradnji u očuvanju našeg okruženja!

Shema odvoza plastike

Raspored odvoza plastike u Zagrebu za 2023. godinu je objavljen u nastavku:

Ponedjeljak: Odvoz plastike će se vršiti u dijelovima Gornjeg grada, Medveščaka i Maksimira.

You might be interested:  Kandidatkinje Ljubav Je Na Selu 2023

Utorak: Planiran je odvoz plastike u dijelovima Trešnjevke, Trnja i Španskog.

Srijeda: Građani Zagreba u dijelovima Dubrave, Dugava i Sesveta mogu ostaviti plastiku za odvoz.

Četvrtak: Odvoz plastike će biti obavljen u dijelovima Peščenice, Sigečice i Jaruna.

Petak: Donji grad, Centar i Zapadni dio grada su na rasporedu za odvoz plastike.

Da biste točno znali kada će se plastika odvoziti u vašem području, molimo vas da posjetite službenu stranicu Grada Zagreba i provjerite detalje i raspored.

Koraci za pripremu plastike za odvoz

Korak 1: Odvojite plastiku od drugog otpada kako biste olakšali recikliranje. Uklonite sve neplastične materijale poput papira, kartona ili metala koji se mogu nalaziti na plastici.

Korak 2: Isperite plastiku kako biste uklonili sve ostatke hrane ili prljavštine. Koristite toplu vodu i deterdžent za posuđe, a zatim dobro isperite.

Korak 3: Provjerite je li plastika suha prije nego je stavite u spremnik za odvojeno prikupljanje. Vlažna plastika može utjecati na proces recikliranja.

Korak 4: Ako je moguće, rastavite veće komade plastike kako biste ih lakše spakirali ili učinili manje glomaznima.

Korak 5: Stavite pripremljenu plastiku u odgovarajući spremnik za odvojeno prikupljanje ili je stavite na mjesto koje je određeno za prikupljanje reciklabilnog otpada.

Korak 6: Pratite raspored odvoza plastike kako biste bili sigurni da je odvozeno na vrijeme. Redovito provjeravajte raspored kako biste bili informirani o promjenama ili izvanrednim situacijama koje mogu utjecati na odv

Vrste plastike prihvaćene za odvoz

Za odvoz plastike u Zagrebu 2023. godine prihvaćaju se različite vrste plastike. Ove vrste plastike obuhvaćaju:

Hrana i piće kontejneri

Plastične posude koje su korištene za hranu i piće takđer su prihvaćene za odvoz. To uključuje plastične boce, čaše, tanjure i posude za različite namirnice.

Plastične vrećice

Plastične vrećice koje su korištene za pakiranje i nošenje različitih proizvoda mogu se odložiti za odvoz. To su obične plastične vrećice, vrećice za smeće i vrećice za zamrzavanje hrane.

Osim ovih vrsta plastike, svi plastični proizvodi označeni oznakom za recikliranje (kod broj 1, 2, 3, 4, 5, 6, ili 7) također su prihvaćeni za odvoz.

Važno: Prije odvajanja i odvoza plastike, potrebno je provjeriti je li plastika ispravno očišćena i ispravno pripremljena za recikliranje. Izbjegavajte odvajanje nečiste ili kontaminirane plastike koja može ometati proces recikliranja.

Zajedničkim naporima i pravilnim odvajanjem plastike možemo doprinijeti očuvanju okoliša i smanjenju količine otpada.

Vrijeme i datumi odvoza plastike

Ovdje možete pronaći informacije o vremenima i datumima odvoza plastike u Zagrebu za 2023. godinu. Važno je pridržavati se rasporeda kako bi se osiguralo pravilno gospodarenje plastikom i zaštita okoliša.

Odvoz plastike će se odvijati jednom tjedno, svaki ponedjeljak. Molimo vas da pripremite plastične materijale za odvoz i stavite ih uz rub pristupne ceste do 7:00 sati ujutro.

You might be interested:  Dražen Zečić Koncerti 2023

Pod plastičnim materijalima, podrazumijevamo sve vrste plastičnih ambalaža, uključujući plastične boce, vrećice, foliju i drugo. Važno je da plastika bude čista i nekontaminirana, kako bismo mogli osigurati njezino recikliranje na najbolji mogući način.

U slučaju praznika, kada je odvoz plastike odgođen, bit ćete obaviješteni o novom datumu putem obavijesti na kućnoj adresi ili na web stranici Grada Zagreba.

Zahvaljujemo vam na suradnji i pridržavanju rasporeda odvoza plastike.

Pazimo na okoliš, reciklirajmo plastiku!

Lokacije za odvoz plastike u Zagrebu

Ovo su lokacije gdje možete odložiti svoju plastiku u Zagrebu:

Lokacija Adresa Radno vrijeme
Reciklažno dvorište Srednjaci Srednjaci 12, 10090 Zagreb Pon – Pet: 8:00 – 15:00, Sub: 8:00 – 12:00
Reciklažno dvorište Dubrava Miramarska 14, 10000 Zagreb Pon – Pet: 7:00 – 15:00, Sub: 7:00 – 12:00
Reciklažno dvorište Špansko Resnička 33, 10000 Zagreb Pon – Pet: 9:00 – 16:00, Sub: 9:00 – 13:00
Reciklažno dvorište Voltino Resnička 33, 10000 Zagreb Pon – Pet: 8:00 – 15:00, Sub: 8:00 – 12:00

Molimo vas da se pridržavate radnog vremena i pravila odvoza plastike na ovim lokacijama. Zahvaljujemo vam što sudjelujete u očuvanju okoliša!

Pravila za prihvaćanje i odvoz plastike

Slijedeća pravila vrijede za prihvaćanje i odvoz plastike u Zagrebu u 2023. godini:

Razvrstavanje plastike

Sva plastika treba biti razvrstana na temelju vrste i materijala. Plastika se dijeli na plastične boce, vrećice, posude i ostale plastične predmete.

Pravilan način odlaganja plastike

Plastika se treba odlagati u posebnim plastičnim spremnicima koji su namijenjeni za prikupljanje i zbrinjavanje plastike. Spremnici se nalaze na javnim površinama i treba ih koristiti isključivo za odlaganje plastike.

Važno je da plastika bude odvojena od ostalog otpada kako bi se olakšao proces recikliranja. Točne lokacije plastičnih spremnika možete pronaći na našoj web stranici.

Prilikom odlaganja plastike u spremnike, potrebno je pažljivo zatvarati poklopce kako bi se izbjeglo rasipanje i onečišćenje okoliša.

Također je važno da plastika bude očišćena od ostataka hrane i tekućina prije odlaganja, kako bi se omogućila što efikasnija obrada i recikliranje plastike.

Raspored odvoza plastike

Raspored odvoza plastike

Odvoz plastike vrši se prema zadanim rasporedima koji su objavljeni na našoj web stranici. Molimo vas da pratite raspored kako biste znali točno vrijeme i datum odvoza plastike.

Ukoliko imate veće količine plastike koje želite odložiti, možete se obratiti nadležnom komunalnom poduzeću kako biste dogovorili dodatni odvoz.

Pravila za prihvaćanje i odvoz plastike su važna za očuvanje okoliša i dugoročnu održivost. Molimo vas da se pridržavate ovih pravila kako biste doprinijeli zaštiti okoliša i zajednice.

Kontakt informacije za dodatne upite

Ako imate bilo kakva dodatna pitanja ili zahtjeve u vezi rasporeda odvoza plastike u Zagrebu za 2023. godinu, slobodno nam se obratite putem sljedećih kontaktnih informacija:

You might be interested:  Jednokratna Pomoć Umirovljenicima 2023

Telefon:

Za hitne upite vezane uz odvoz plastike, možete nas kontaktirati putem telefona na broj: +385 1 2345 6789.

Email:

Za ostala pitanja i prijedloge, možete nam poslati email na adresu: [email protected]. Obratit ćemo vam se u najkraćem mogućem roku.

Važnost odvoza plastike za okoliš

Plastika je jedan od najčešće korištenih materijala u svakodnevnom životu, ali njezina neodgovarajuća obrada može imati razorne posljedice na okoliš.

Neodgovarajuće odlaganje plastike može dovesti do onečišćenja voda, tla i zraka. Plastični otpad često završava u rijekama i morima, uzrokujući smrt i ugrožavanje morskog života. Kada plastika razpada, otpušta štetne kemikalije koje zagađuju okoliš i mogu negativno utjecati na zdravlje ljudi i životinja.

Stoga je važno osigurati pravilno odvođenje plastike kako bi se smanjila njezina negativna utjecaj na okoliš. Razdvajanje plastike od drugog otpada omogućava njezino recikliranje i ponovno korištenje. Također je važno educirati ljude o važnosti pravilnog postupanja s plastičnim otpadom i poticati ih na smanjenje upotrebe plastike u svakodnevnom životu.

Čuvanjem okoliša kroz odgovorno postupanje s plastikom osiguravamo zdraviju budućnost za nas i buduće generacije.

FAQ:

Koje vrste plastike mogu biti odvezene?

Program odvoza plastike u Zagrebu 2023. godine obuhvaća sve vrste plastike, uključujući PET boce, vrećice, folije, itd.

Kako se prijaviti za odvoz plastike?

Da biste se prijavili za odvoz plastike, trebate se registrirati putem web stranice Gradske uprave Zagreba. Na web stranici ćete naći obrazac za prijavu na koji trebate unijeti svoje podatke i odabrati željeni datum odvoza.

Koliko često će se odvijati odvoz plastike?

Odvoz plastike će se odvijati jednom mjesečno, prema rasporedu koji će biti objavljen na web stranici Gradske uprave Zagreba. To će omogućiti građanima redovno rješavanje plastike i smanjiti količinu plastike koja se završava na odlagalištima otpada.

Koliko će koštati odvoz plastike?

Odvoz plastike će biti besplatan za građane. Grad će osigurati financiranje programa kako bi potaknuo građane da se aktivno uključe u recikliranje i smanjenje količine plastike koja završava na odlagalištima otpada.

Na koji način će se odvoziti plastika?

Plastika će se odvoziti putem posebnih vozila za prikupljanje otpada. Ova vozila će biti opremljena posebnim spremnicima za plastiku, kako bi se osigurala sigurna i učinkovita obrada otpada. Građani će trebati odložiti svoju plastiku u te spremnike na dan odvoza.

Koje vrste plastike se mogu odvesti na Raspored odvoza plastike Zagreb 2023?

Na Rasporedu odvoza plastike Zagreb 2023 možete odvesti sve vrste plastike, uključujući boce, vrećice, ambalažu i druge predmete od plastike.

Gdje se može pronaći Raspored odvoza plastike Zagreb 2023?

Raspored odvoza plastike Zagreb 2023 može se pronaći na web stranici Grada Zagreba, u lokalnim novinama i na oglasnoj ploči u vašem kvartu.

Categories: 2023hr